SYRE/BASE-LISTE (av Heilpraktiker Oliver Weiss)

Last ned som pdf-fil

Temaet ”oversyring” er mer aktuelt nå enn noen gang. Mange forfattere har erkjent dette og har skrevet bøker med oversikter over hvordan ulik mat produserer syre eller base i våre kropper. I de siste årene er Pral-systemet stadig mer etablert. Pral (engelsk: Potensial renal acid load) kan på norsk oversettes til ”Potensielle nyremessige syrebelastninger man får gjennom næringsmidler”. I sine beregningsformler har Pral målinger med basene kalium, kalcium, natrium og magnesium, og videre syrene klorid, fosfor og sulfat. Syrer fra puriner eller andre irritasjonsstoffer som understøtter syreproduksjonen, er dessverre ikke hensyntatt. Likeså inngår heller ikke organisk syre, som for eksempel klorogensyre i kaffe, i beregningene.

Dessverre inkluderer heller ikke Pral-systemet en studie for hvordan syre-base reguleringen påvirker blodet. Derfor er kun én del av syre-base påvirkningen belyst. Pral-systemet er som man forstår ikke fullkomment, men fordi dette er det systemet som kan sies å ha best dokumentasjon, velger vi likevel, med visse unntak, å støtte oss til Pral som grunnlag.

I prinsippet kan man si at dersom syre-base reguleringen virker godt, vil kroppen også klare å nøytralisere syreproduserende næringsmidler. For å oppnå dette er det nødvendig å ha god nyreenergi (se BE-T-A analyse) og en god leverenergi, samtidig som man må drikke tilstrekkelig med vann. På bakgrunn av min mer enn 15-års erfaring som Heilpraktiker med hovedvekt på syre-base stoffskiftet, avgiftning, forbyggende behandling, og tusenvis av BE-T-A tester, kan jeg i dag med sikkerhet si at mange mennesker har en massiv oversyring på grunn av en moderne og usunn livsstil. Som følge av dette har mange pasienter allerede symptomer eller sågar utviklet sykdommer.

For svært mange pasienter danner ubalanse i syre-base-nivået grobunn for sykdommen.

På de følgende sidene vil du finne en oversikt over næringsmidler som overveiende produserer base eller syre. På grunn av dagens livsvaner bør man spise 60-80% mat som produserer base og kun 20-40% som produserer syre. Vær klar over at 150 g biff (syredannende) ikke balanseres kun med 150g grønnsaker (basedannende), men at man bør innta dobbelt mengde (vekt) grønnsaker.

Dessverre inneholder i dag frukt og grønnsaker kun ca 50% av vitaminer og mineraler i forhold til for 50-60 år siden. På grunn av dette bør vi spise mer frukt og grønnsaker enn i tidligere tider. Dette underskuddet på mineraler og vitaminer kan også avhjelpes ved å ta for eksempel spesialtilskudd som Cellagon Aurum (spør oss gjerne om mer informasjon).

Med vennlig hilsenBERN Cellagon Aurum classicdk Beere FlascheGlas 853x1280

Oliver Weiß

*********************                                                         

Basedannende 

Syredannende 

 

 

Frukt
fersk / tørket

Frukt

Ananas
Eple
Aprikos
Avokado
Banan

Pære

Solbær

Klementiner
Tranebær

Dadler
Jordbær
Fiken
Granateple
Grapefrukt
Guava
Blåbær
Bringebær
Cantaloupe
Currant
Jostaberry
Sure kirsebær
Søte kirsebær
Kiwi
Kumquat

Lime
Litchi
Mandarin
Mango
Pasjonsfrukt

Melon
Mirabelleplomme
Nektarin
Grønn oliven
Sort oliven
Orlandofrukt
Papaya
Fersken
Plomme
Fysalis
Stjernefrukt
Druer
Sitron


Appelsiner

Pasta

Alle pasta

Frokostblandinger

Fullkornprodukter
(se mer info siste side)


Hvete
Spelt
Rug
Havre
Bygg
Ris

Søtsaker

Alle søtsaker
Iskrem

Hvetemelprodukter


Hirse
Mais
Bokhvete
Amarant
Quinoa

 

Basedannende

Syredannende

 

 

Grønnsaker

Grønnsaker

Aubergin
Blomkål
Bønner
Brokkoli
Kinakål
Sikori
Erter (ferske)
Fenikkel
Vårløk
Bladkål
Agurk
Gulrot
Potet
Selleri
Kålrabi
Gresskar

Salat

Kinakål
Sikori
Eikebladsalat
Endivesalat
Marksalat
Frøplanter (skudd)
Bladsalat

Spirer

Mangold
Persillerot
Reddiker
Romanesko
Rødbeter
Rødkål
Sjalottløk
Havrerøtter
Spinat
Hodekål
Søtpotet
Hodekål
Savoykål
Sukkini





Løvetann
Lollosalat
Radicchio
Romaine salat
Rukola
Selleri blader
Sukkini-blader

Artisjokker
Rosenkål
Asparges
Linser
Tørkede bønner
Tørkede erter
Kikerter
Rabarbra
Tomater
Løk

Ferdig-produkter

Alt fra boks, pose eller pakke som er industrielt fremstilt, eller som inneholder syredannende elementer.



Nøtter

De fleste nøtter unntatt mandler og valnøtter

 

Basedannende

Syredannende

 

 

Urter / Krydder

Drikkevarer

Basilikum
Brennesle
Chili
Dill
Fenikkel
Flat persille
Ingefær
Kamille
Kapers (ingen eddik)
Kardemomme
Kjørvel
Koriander
Spisskummen
Karve
Gurkemeie
Lavendel
Løpestikke
Løvetann
Pepperrot
Muskat
Nellik
Oregano
Paprika
Persille
Pepper


Peppermynte
Allehånde
Rosemary
Safran
Salvie
Gressløk
Selleriblader
Timian
Vanilje
Fioler
Kanel
Sitron pepper
Sitron-timian

Alle urter og kryddertyper er normalt basedannende Kryddermiks er også basedannende dersom de ikke inneholder glutamat

Kaffe
Kornkaffe
Fruktte
Te med sukker
Te med aroma
Kullsyreholdige
drikkevarer, herunder
Vann (kullsyre-holdig)
Brus
Cola
Alkoholholdige
drikkevarer

Drikkevarer

Vann (uten kullsyre)

Alle typer urtete (uten sukker!)

 

Basedannende

 

 

 

Sopp

Basepulver og generelt tilskudd

 

Østerssopp

Sjampinjong
Blomkålsopp

Alle sopparter er normalt basedannende

Frø og nøtter

Aprikoskjerner
Ferske valnøtter
Hampfrø
Mandler
Gresskarkjerner
Linfrø

Meieriprodukter

Råmelk
Råmelk-produkter

Kantareller
Shiitake
Steinsopp
Trøffel




Mandler
Valmuefrø
Sesamfrø
Sesam-salt
Solsikkefrø

Spesielt under og etter avgiftning trenger kroppen mer base (mineraler). Derfor anbefaler vi at man i denne perioden bruker et godt mineraltilskudd. Vår erfaring viser at dette støtter avgiftningsprosessen. Vi anbefaler produktet NemaBas Citrat fordi dette har en god og balansert sammensetning og er samtidig et preparat som ikke gir belastning for nyrene (slik andre basepreparater ofte gjør).

 

Generelt er det ofte vanskelig å få i seg tilstrekkelig og gode nok mineraler og vitaminer. Vi anbefaler derfor også at man daglig bruker en spesiell juice, Cellagon Aurum, som inneholder svært nyttige ingredienser av naturlige vitaminer og mineraler. Spør oss om mer informasjon.

 

Urin pH

 

Mange mennesker er av den oppfatning at pH-verdien i urinen alene gjenspeiler syre/base-balansen i kroppen. Dette er ikke korrekt. Man må samtidig også analysere blodet. Ref laboratorietesten BE-T-A. Spør oss om mer informasjon.

 

Fullkornprodukter

 

Alle kornprodukter er normalt syredannende, men ved å tygge fullkornprodukter godt (30 ganger) omdannes disse til baser i kroppen.